Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De strafmaat is € 10.000,- boete en/of 1 jaar celstraf.
De Nederlandse wet zegt het volgende over het terugdraaien van tellerstanden:
Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het wijzigen van de tellerstand van motorrijtuigen
Nr. 2VOORSTEL VAN WETWij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is het plegen van fraude door het manipuleren van de tellerstand van motorrijtuigen te bestrijden en met het oog daarop een expliciet verbod in het leven te roepen en te voorzien in een systeem van verstrekking en registratie van tellerstanden; Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:
ARTIKEL I
De wegenverkeerswet 1994 wordt als volgt gewijzigd:
A In artikel 4b, eerste lid, onderdeel h, wordt na «fietsen» ingevoegd: , gebruik van motorrijtuigen.
B Na hoofdstuk IVA wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:
HOOFDSTUK IVB. Tellerstanden
Artikel 70m
Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen waarvoor een kentekenbewijs dient te zijn afgegeven zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand.
Maar ook…
…het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is verboden. Als de teller aantoonbaar stuk is en er moet echt een tellervervanging plaatsvinden, dan dient dit bij de RDW gemeld te worden.
Er zijn dus nooit redenen om aan de kilometerteller te zitten. Ook niet bij vervanging van de motor of de rest van de auto zoals ophanging, remmen en carrosserie. In deze gevallen blijft de stand ongewijzigd, zoals op de teller vermeld staat.
Op 1 maart 2019 heeft de Rechtbank van Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak over tellerfraude. De particuliere verkoper van een tweedehandsauto moet de koper de koopsom van de auto terugbetalen. Het betrof een door de verkoper geïmporteerde auto uit Duitsland.
Doordat de tellerstand in 2017 hoger was dan op de gekochte datum in 2018, wordt tellerfraude aangetoond. Daarmee staat vast dat de auto niet voldoet aan de overeenkomst en dat sprake is van non-conformiteit, die ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt.
Het beroep van de verkoper op schending van de onderzoeksplicht wordt niet gehonoreerd. Voor de koper bestond er geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar de juistheid van de kilometerstand op de teller.
Kijk hieronder voor meer jurisprudentie over tellerfraude.
Meer jurisprudentie:
Heeft u een tweedehandsauto gekocht en komt u er na aankoop achter dat de tellerstand niet klopt? Volg dan onderstaande stappen: