
Een viertal recente vonnissen over de aanwezigheid van een tellerblokker in een voertuig resulteerde in het onttrekken van deze voertuigen aan het verkeer. De verwachting is dat er meer dan 30 zaken zijn waarbij de politie een tellerblokker heeft aangetroffen. Voertuigen waarbij tellerblokkers zijn aangetroffen vormen een risico op de veiligheid en zijn onherstelbaar gemanipuleerd aldus diverse rechtbanken.
Bij diverse politieacties in het hele land zijn de afgelopen tijd voertuigen aangetroffen waarin een kilometerstopper gemonteerd was. Deze kilometerstoppers beïnvloeden direct de kilometerstand van de voertuigen en zorgen zo voor een onjuiste kilometerstand op de tellers van deze voertuigen. Voertuigen waarbij de kilometerstand gemanipuleerd is, kosten de Nederlandse staat jaarlijks ruim 160 miljoen euro (cijfers 2023)
Recente juridische uitspraken:
Recentelijk hebben diverse gerechtshoven uitspraken gedaan over casussen waarbij in voertuigen tellerblokkers waren aangetroffen. De diverse gerechtshoven spraken over risico op de veiligheid, onherstelbare manipulatie en juridische en ethische bezwaren in relatie tot toekomstige misleiding. RDW-keuring werd niet gezien als een oplossing, vernietiging van het voertuig wordt gezien als oplossing ter bescherming van de integriteit van de voertuigregistratie. De rechtbanken adviseren wel om het daadwerkelijk shredden van de voertuigen uit te stellen in verband met cassatie mogelijkheden.
Wetgeving
Het wijzigen van een kilometerteller is strafbaar gesteld in artikel 70m wegenverkeerweg 1994. In deze wet staat duidelijk beschreven dat het eenieder verboden is om de tellerstand van voertuigen te wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden dat de aangegeven afstand niet overeenkomt met de werkelijke afgelegde afstand.
Over Vereniging Aanpak Tellerfraude
Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) is het samenwerkingscollectief van BOVAG, RAI Vereniging, VNA, KNMV en NKC. VAT heeft een samenwerkingsovereenkomst met de RDW om samen tellerfraude te bestrijden. VAT laat hierin de stem van de voertuigbranche en autobezitter horen en vult zo de private kant in van de publiek-private samenwerking tussen overheid en branche. VAT helpt en ondersteunt de RDW om tellerfraude te bestrijden.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Vereniging Aanpak Tellerfraude (0347 23 80 05)